Katso tulevat valmennukset täältä!
Suosittuja blogi-kirjoituksia
Haluatko saada ilmoituksen uusista blogeista sähköpostiisi?
Kaikki tiedot on salattu eikä niitä koskaan jaeta eteenpäin.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
Sisäinen ja ulkoinen peli
 26.9.2018, Anu Vihonen
Olen pitkään ihmetellyt eri ihmisten välillä olevia pelejä ja sitä, että niissä yleensä aina jonkun pitää olla voittaja ja toisen häviäjä. Maailma olisi parempi paikka ilman näitä ihmissuhdepelejä. Mielenkiintoisen näkökulman tähän tuo lukuisia kirjoja sisäisen ja ulkoisen pelin merkityksestä kirjoittanut Timothy Gallwey.

Ulkoista peliä pelaamme elämässämme silloin, kun tavoittelemme jotain unelmaa tai päämäärää ja eteemme tuleekin yllättäviä esteitä ja vastoinkäymisiä.

Sisäinen peli tapahtuu omassa mielessämme. Pelinappuloina ovat muun muassa pelko, epäilys ja rajoittavat uskomukset. Tätä peliä pelaamme itseämme vastaan.

Ulkoisen pelin voittaminen edellyttää sitä, että saamme ensiksi sisäisen pelimme tasapainoon. Siihen vaikuttavat suuresti usko itseen, kyky keskittyä sekä taito selviytyä ja palautua haastavista tilanteista.

Gallwey vertaa sisäisiä ja ulkoisia pelejä seuraavanlaisin esimerkein:
  • Kun kohtaamme vastoinkäymisiä ulkoisessa pelissä ja samanaikaisesti lannistava sisäinen pelimme on käynnissä, on edessä ratkaisematon ongelma.
  •  Kun lähdemme ulkoiseen peliin sisäisin voimavaroin varustettuna, on kyseessä haaste, jonka tulemme ratkaisemaan ja mitä todennäköisimmin selviämme voittajana.
  •  Kun lannistavasta sisäisestä pelistä huolimatta elämässämme tapahtuu jotain hyvää, on kyseessä sattumanvarainen onnenkantamoinen.
  •  Kun sisäiset voimavarat ja hyvät tapahtumat kohtaavat, on ilmassa taikuutta. Tuolloin sisäinen ja ulkoinen peli ovat tasapainossa – ja asiat sujuvat kuin itsestään.
Kun olemme riittävän vahvoja sisäisesti, säilytämme tasapainomme, vaikka ulkoisissa olosuhteissa tapahtuisi mitä tahansa. Vihdoin löysin pelin, jossa haluan olla mukana!

Ankkurointiharjoitus sisäisen pelin tasapainottamiseksi:

Mieti hetki sellaista menneisyyden tapahtumaa, jolloin koit olevasi tasapainossa. Tuolloin olit rauhallinen, levollinen, myönteinen etkä ollut huolissasi mistään. Miltä silloin näytti, kuulosti ja tuntui? Anna tasapainon tunteen täyttää sinut ihan kokonaan. Miten haluat ottaa tunteen mukaan? Voit ottaa sen mukaan esimerkiksi värinä, symbolina, liikkeenä tai sanana.

Kun jatkossa haluat palauttaa tasapainon nopeasti itseesi, mieti äsken mukaan ottamaasi väriä, symbolia, tee liike tai sano sana. Huomaat kuinka tasapainoinen olotila leviää sinuun ja sisäisellä pelillä on mahdollisuus vaieta.The Inner Game (series of books), Timothy Gallwey
Conscious Leadership and Resilience, Success Factor Modeling Vol. III, Robert B. Dilts

NLP Trainer & Coach: Anu Vihonen

NLP Trainer & Coach, Social Panorama Consultant, Ikuinen NLP-opiskelija ja Ihmettelijä

Anun lempeä ja johdonmukainen tapa ohjata osallistujia antaa kaikille tilaa kasvaa ja oivaltaa omaan tahtiin.

Anulla on pitkä kokemus hektisestä työelämästä ja yrittäjyydestä. Hän on työskennellyt 15 vuotta IT-alalla; viimeksi Hewlett-Packardilla Suomen, Eestin, Latvian ja Liettuan hankintapäällikkönä.

Yrittäjänä, kouluttajana ja coachina hän on toiminut runsaat 15 vuotta.
Jaa tämä sivu
Kaikki oikeudet pidätetään - Neway.fi 2018/2019 - Rekisteriseloste & Evästekäytäntö